Buurtkamer Weespersluis
In het nieuwe schoolgebouw in Weespersluis aan de Fort Diemerdamstraat 71a, tussen de BSO Kind&Co en de twee nieuwe basisscholen De Nieuwe Jozef en Brede School Weesperrijk is de Buurtkamer gesitueerd. De ingang is via hoofdingang van de sporthal.
De sleutels van deze ruimte zijn sinds eind februari 2021 in het bezit van het Buurtkamer-team. Dit team bestaat uit 13 buurtbewoners en een enkele toekomstige bewoner die op vrijwillige basis een steentje bijdraagt aan het doel van de Buurtkamer.
In de Buurtkamer worden er activiteiten georganiseerd voor een door bewoners om de sociale cohesie in de buurt te vergroten en versterken.
Elk teamlid is onderverdeeld in 1 of meerdere sub werkgroepjes zoals de activiteiten-en beleidscommissie. Deze laatste commissie creeert op dit moment de kaders waarbinnen buurtbewoners van de Buurtkamer gebruik kunnen maken. Samen met een club van 30+ actieve buurtbewoners die het Buurtkamer team helpt waar nodig, zijn er inmiddels al een aantal activiteiten bedacht en georganiseerd die onder de huidige maatregelen mogen plaatsvinden. Het team ziet voor zich dat buurtbewoners de locatie gebruikt voor verschillende initiatieven voor alle leeftijdsgroepen in de wijk en dat het een zelforganiserend geheel wordt. Het Buurtkamer team is er ter ondersteuning. Fysiek bij elkaar komen in een grote groep is jammer genoeg nog een droom, maar wij laten ons niet tegenhouden om alsnog binnen de maatregelen contact te leggen. Op moment van schrijven mag er wel iets georganiseerd worden voor jongeren tot en met 17 jaar.
De Buurtkamer is al een keer open geweest als stilteruimte voor middelbare scholieren om te leren voor de toestweek. Op tweede Paasdag werd er ook een sportieve activiteit georganiseerd i.s.m. Versa Welzijn voor jongeren van 10 t/m 14 jaar (de Paas Challenge!). Voor volwassenen is er al een online borrel geweest tussen toekomstige buurtbewoners van Lanenrijk 2A2. Dit was een drukbezochte conferentie vanuit de eigen huiskamer. In de toekomst, wanneer het weer mogelijk is, kunnen toekomstige buurtbewoners dit soort kennismakingsmomenten fysiek in de Buurtkamer organiseren. Sinds de oplevering van het pand, is de buurt al de fundering aan het leggen voor een toekomst waarin wij hopelijk veel voor elkaar kunnen gaan betekenen.
Voor nu is het belangrijk dat de buurt van het bestaan van de Buurtkamer afweet en wat deze ruimte voor hen kan betekenen. In de Buurtkamer willen wij zo duurzaam mogelijk omgaan met de keuze van de inrichting, de inboedel en activiteiten. Zo proberen wij meubels, keuken apparatuur, servies, glaswerk, speelgoed en dergelijke (kortom spullen van bestek tot een stofzuiger) eerst in de wijk te zoeken. Zo wordt de Buurtkamer echt opgebouwd met behulp van de bewoners en spullen die bij hen stof verzamelen en bij ons een tweede kans krijgen.
Er is enorm gul gegeven, wij zijn iedereen ontzettend dankbaar voor deze spullen.Onder het mom van duurzaamheid heeft de Buurtkamer zich ook om deze redenaangesloten bij de Ketting kledingruil. Op 90 locaties in Nederland is dit initiatief al een succes. In Weesp was er nog geen één opgezet. Inmiddels zijn er 31 deelnemers en rouleren daartussen 5 kledingtassen. Op 31 maart vond de prijsuitreiking plaats tijdens de officiële opening van de Buurtkamer.
Wethouder Astrid Heijstee was hiervoor uitgenodigd. De winnaars en de illustratrice van de kleurplaat was aanwezig en er werd een speech gegeven door een andere lid van het Buurtkamer team. Wij betreuren het ten zeerste dat wij de buurt niet konden uitnodigen om grandioos aanwezig te zijn bij dit evenement en dat wij geen groot feest kunnen geven. Maar…. wat niet is, kan nog komen! Wij hopen dit goed te maken in de toekomst! In dit nieuwe pand in deze nieuwe wijk is er ruimte voor het maken van nieuwe tradities. Hopelijk zal jij ook deel uitmaken van de toekomst van Buurtkamer Weespersluis.